No products in the cart.

VIKTIGHETEN AV TAKTIKK I FOTBALL

Det finnes trenere i fotball som lever og puster taktikk og elsker å lære ulike strategier til sine spillere. Men overføring av kunnskapen til utøvere på en forståelig måte utgjør en stor utfordring og kan være en vanskelig oppgave for mange, uavhengig av hvor god man er som trener. Dårlig organisering og dårlig gjennomgang av taktisk dokumentasjon er en av hovedårsakene til feil, spesielt på amatørnivå.

Administrere taktikken i fotball

Ofte så skjer det fort, for fort. Laget ligger under, på toppen av det så får den beste forsvarsspilleren rødt kort. Den neste scenen starter med en treneren som roper og gestikulerer nye taktiske grep. Han roper de nye taktiske instruksjonene ut over hele feltet, noe som bare resulterer i enda mer forvirring blant egne spillere. Spillerne hører noen av trenerens instruksjoner, og kanskje er det også første gang de hører disse nye grepene. Et lag kan være meget bra, med talentfulle og teknisk flink spillere, men hvis de ikke har kunnskap og forståelse på den taktiske delen av spillet, vil de mest sannsynlig tape den kampen.

 

De første fotball taktikkene og formasjonene ble utviklet allerede på slutten av 1800-tallet, og siden den gang har trenerne lekt og pønsket på nye taktikker. Du vil tro at den taktiske kvaliteten til fotballen, frem til i dag ville være ekstremt høy, på tvers av alle ferdighetsnivåer. Dessverre gjelder det stort sett bare på de høyeste stadiene av profesjonell fotball. Jo lavere nivå, jo mer forsømmelse av de taktiske aspekter ved spillet. På amatørnivå er den taktiske opplæringen av spillere ikke noe særlig mer enn grunnleggende kunnskaper, som for eksempel handler om startformasjoner. De fleste treneres organisering av taktiske dokumenter er dårlig, og mange spillere har aldri sett et godt utført spill på et stykke papir eller enda mindre på en digital skjerm. De har heller ikke fått noen form for taktisk spillplan fra trenerne sine. Det gjelder kanskje ikke for alle trenere, det er en rekke unntak der ute, akkurat som andre idretter har vist i mange år hvordan man utvikler spillere på det taktiske nivået.

Kartlegging av motstandere og forberedelse av taktikk – mer enn halvparten av kampen

I amerikansk sport, som amerikansk fotball og basketball, så er videoanalyse og kartlegging av motstandere selve grunnlaget for de taktiske spillplanene og har vært en naturlig del av treningen i flere tiår. Hovedforskjellen i forhold til fotball er at det ser ut til at disse sportene har utviklet en slags taktisk kultur på tvers av forskjellige nasjoner og ferdighetsnivåer. Selv for amerikanske fotball på ungdomslag i Tyskland, så  er taktisk trening en konsekvent del av deres ukentlige rutiner. Nesten hver uke får spillere en «playbook» fra sine trenere. Disse dokumentene er fylt med taktikk for eget lag og «scouting» rapporter på motstanderlaget. Spillssituasjoner og taktikk planlegges, bestemmes og analyseres ved hjelp av digitale verktøy. Så hvorfor ligger fotballen så langt bak når det kommer til det taktiske området?

“Mens på andre områder som fotballsko eller fotballer, gjerne blir overoptimalisert, blir det taktiske aspekt ved spillet nesten fullstendig ignorert.”

Spillssituasjoner i fotball kan være svært komplekse – 2 lag, 11 spillere og 11 motstandere som i utgangspunktet kan bevege seg på tvers av banen på hundre forskjellige måter. Forberedelse for slike taktiske scenarier krever en ekstra stor mengde innsats. Men det ser ut til at mens fysiske evner, skyteteknikker, baller eller fotballstøvler blir overoptimert på en måte, blir de taktiske aspektene av spillet nesten fullstendig ignorert. Likevel er det mer et grunnleggende forberedelsesproblem enn en teknisk en. Digitale verktøy, som videoanalyse og treningsverktøy, som motvirker problemet med taktisk kompleksitet, er definitivt i eksistens. Uavhengig av hvordan man er som trener, om man er opptatt av taktikk eller ikke, så er det veldig viktig at man klarer å presentere strategier til spillere som er lett forståelige. For det er veldig lett å gjøre taktikk vanskelig.

Utvikle en taktikkplan til kampdagen

Det finnes ingen perfekte retningslinjer for å lage en taktikkplan. Men, det første skrittet, etter å ha laget noen prinsipper og etablert en grunnleggende filosofi/strategi, er å  «kartlegge» dine motstandere og å bruke følgende som grunnlaget for dine taktiske oppgaver:

  • Hva er motstandernes svakheter?
  • Hvordan justerer laget seg til umiddelbar defensiv press etter endring av ballbesittelse?
  • Hvilke justeringer og grep skal man ta når man ligger under?
 

Når treneren har funnet svar på disse og andre avgjørende spørsmål, så kan man starte med utviklingen av en taktikk plan til kampdagen. Merk – noen ganger kan det være gunstig å tenke utenfor boksen. På denne måten bør man utarbeide ulike strategier som vil fungere for laget ditt i ulike situasjoner, for eksempel når man ligger under eller laget blir redusert på grunn av et rødt kort. Mulige endringer i taktikkplanen i løpet av spillet kan kodes med forskjellige vilkår. Corner og frisparkvariasjoner bør også settes opp og dokumenteres. Hele taktikken og kampplanen bør deles ut til spillerne, slik at de kan forberede seg godt til møtet med den kommende motstanderen.  Å gjøre dette er avgjørende, fordi det er ikke noe poeng for en trener å forberede taktikk, hvis kunnskapen ikke overføres til spillerne. I mange idretter er en såkalt “Walk Through” en integrert del av hver treningsøkt før kampdager. Trenere og spillere har en gjennomgang av eventuelle spillssituasjoner og taktikk på banen, i de første 20-30 minuttene av en øvelse.

Så forskjellig som noen idretter kan være – Å skape frie mellomrom og forsøke å lede motstanderens defensiv flyt i feil retning, er noe de fleste lagsporter har til felles. Mange vellykkede trenere prøver hele tiden å bli inspirert og overføre strategier og hele spill fra andre idretter. Hvem vet, kanskje du vil finne ditt nye corner eller frisparktrekk, mens du ser på amerikansk fotball, basketball eller innebandy.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *